Monday, March 16, 2009

Punca-punca yang menjemput Malware



SEGMEN 1
Baiklah.......minggu lepas segmen telah pun memperkatakan mengenai ”rakyat Malaysia gemar muat turun media digital.......untuk minggu ini topik yang menjadi pilihan ialah...”Punca-punca yang menjemput Malware”....jadi teruskan bersama rancangan Infinity@Mutiara....
Ancaman malware bukan fenomena asing dikalangan pengguna komputer pada hari ini. Bagi mengelaknya, komputer anda perlu dilengkapi perisian keselamatan. Adakalanya malware boleh terlepas juga walaupun komputer anda dilengkapi dengan perisian keselamatan. Penyusupan malware tanpa disedari boleh berlaku, lebih-lebih lagi jika anda cuai. Selebihnya mungkin disebabkan kurang prihatin dengan punca yang menyebabkan jangkitan. Jangkitan malware boleh berlaku jika anda mengunjungi tapak web yang menawarkan bahan-bahan negatif. Atau.....jika anda menggunakan aplikasi yang berkaitan dengan bahan negatif tersebut. Seandainya anda tidak terbabit dengan bahan berunsur negatif, jangkitan malware masih boleh berlaku tanpa dijangka. Contohnya, setelah terpedaya dengan iklan atau perisian palsu dalam internet. Berikut adalah punca dan kesilapan yang selalu mengundang malware. Setelah mengetahuinya anda perlu mengambil langkah proaktif lagi relevan ini....
Punca-punca yang pertama......bahan berunsur porno.......sesetengah perisian anti-spyware mampu menyekat pelbagai tapak web porno yang dikesannya. Bagaimanapun ada pengguna yang sengaja pergi ke tapak web yang tidak bermoral. Jadi tidak hairanlah jika komputer mereka mudah dicemari malware. Biasanya pengguna yang mencari bahan negatif dan bukan sebaliknya. Malangnya ada pengguna komputer yang baik juga turut dijangkita malware biarpun mereka tidak berniat pergi ke tapak web yang negatif, semasa melayari internet. Fenomena seperti ini boleh berlaku kerana sesetengah malware boleh melencongkan kunjungan anda ke tapak web tersebut....itu yang pertama...punca ke-2 pula ialah....movie atau video dan muzik haram – tapak web ini kerap memaksa anda untuk memasang perisian khas, yang perlu dimuat turun supaya anda boleh mendapatkan bahan berkenaan dari tapak webnya. Perisian pengurusan proses muat turun ini selalunya disertakan malware. Jangan terkejut jika perisian ini memuat turun spyware dan trojan, ketika anda sedang berseronok memuat turun muzik mp3 atau movie haram. Perlu diingatkan bahawa ”cookies” penjejak kadangkala ditempatkan pada komputer, untuk memantau tabiat pelayaran atau merampas pelayar web, agar anda kembali ke tapak web mereka atau rakan kongsinya.......itu baru 2 punca yang mengundang atau menjemput malware ke komputer anda....

Yang ini selalu kita buat....apa dia tu....perisian cetak rompak???kami pasti ramai yang menggunakan perisian cetak rompak kan...........jika anda menyukai perisian cetak rompak, pemecah (cracks) nombor siri atau penjana kekunci (keygen)...ada kemungkinan PC atau komputer anda dijangkiti malware selepas datang ke tapak web ini. Sesetengah ”cracks” yang dicipta perekanya boleh berfungsi tetapi disertai malware yang berpontesi mengeksploitasi atau memperalatkan komputer anda........selain daripada itu.....perisian ”peer to peer” atau P2P, asakan iklan internet, tapak web merbahaya, perisian percuma, kesilapan pengguna emel juga boleh mengundang malware......punca-punca yang seterusnya ialah....perisian sekuriti palsu......apakah itu yang dikatakan sebagai perisian sekuriti palsu......lawatan anda ke tapak web tertentu mungkin disambut dengan paparan baner, yang bagitau anda kononnya komputer anda telah dijangkit virus......hakikatnya, komputer anda belum lagi dijangkiti malware atau virus. Jika anda ikut arahan dan memuat turun perisian tersebut maka komputer anda akan dijangkit malware tersebut. Proses imbasan dalam talian biasanya tidak sekelip mata, bahkan mengambil masa. Jika anda mahu mengimbas komputer menerusi talian, pilihlah khidmat dari penyedia yang dipercayai.......punca yang terakhir yang ingin kami kongsikan dengan anda semua ialah......kelalaian kita sendiri.....jadi anda kenalah sentiasa berhati-hati ketika melayari internet...pastikan perisian antivirus yang gunakan dikemaskini selalu......dan selalulah mengimbas komputer anda secara berkala....tajuk ini telah kami keudarakan pada 1 nov 2008 yang lalu....bagaimana menjaga komputer secara berperingkat.....anda boleh layari laman blog rancangan ini di www.mutiarafm.gov.my......

SEGMEN 2

Minggu lepas kita telah pun bersama dalam Segmen WDI atau Warta Dunia IT dan untuk minggu ini Segmen IDT kembali bersama anda..... bagi anda yang ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai segmen IDT ini anda boleh layari laman web MUTIARAfm di www.mutiarafm.gov.my dan klik pada icon blog DJ MUTIARAfm dan pilih rancangan Infiniti@MUTIARA selalunya dalam segmen ini kami akan berkongsi dengan anda perisian percuma yang boleh membantu kerja seharian anda tetapi untuk minggu ini kami ingin berkongsi dengan anda Tip-tip membeli storan NAS.....apa tu N.A.S?????NAS ialah.....Network Attached Storage........
Beberapa ramalan yang boleh kita lihat dan baca di internet menunjukkan bahawa populariti storan NAS semakin meningkat sepanjang tahun 2009 ini. Meskipun ianya lebih banyak dimiliki oleh golongan bisnes, namun individu juga boleh memiliki storan NAS untuk memenuhi keperluan rangkaian dan perkongsian fail atau tujuan-tujuan lain yang berguna. Soal mendapatkan storan NAS pula tidaklah sesukar mana jika anda tahu apa yang diinginkan dan beberapa perkara asas tentangnya. Berikut merupakan perkara tip asas yang boleh diikuti sekiranya anda ingin mendapatkan storan NAS.....tak payah penig-pening kepala......
Pertama......keperluan – pastikan apa yang anda ingin lakukan dengan storan NAS. Adakah untuk storan atau pelayan. Berapakah kapasiti diperlukan dan aplikasi yang akan dijalankan menggunakan NAS??....apabila anda boleh menjawab persoalan ini maka anda boleh mendapatkan storan NAS ini.......yang ke-2 persekitaran- tentukan persekitaran tempat kerja atau kediaman yang akan menggunakan storan NAS tersbut. Jika ia diakses oleh lebih ramai orang, dapatkan storan NAS yang dilengkapi sekuriti dan storan yang mempunyai pelayan beberapa pengguna. Dari segi teknikal pula....pastikan adakah storan NAS itu menyokong sistem rangkaian pejabat atau kediaman anda. Antaranya penyambung yang diperlukan, polisi adakah infrastuktur topologi mampu mengendali keperluan persekitaran LAN, aplikasi yang dibenarkan, kemampuan dan kecekapan NAS, rancangan kapasiti, perlindungan RAID dan sebagainya yang berkaitan.....harga.....ini juga penting. Bandingkan harga storan NAS dan dapatkan nilai yang terbaik pada fungsi yang sama. Anda juga boleh memilih bentuk yang sesuai dengan persekitaran anda sama ada bergaya, petak, bulat dan sebagainya mengikut selera.....selain daripada itu cari lah storan NAS yang mesra alam......baiklah

SEGMEN 3

Bagi anda yang ingin bersama dalam segmen.....ini anda boleh melayari laman web MUTIARAfm di www.mutiarafm.gov.my dan klik pada ikon blog DJ Mutiarafm...dan pilih Infinity@Mutiara... Klik pada ikon infinity@mutiara dan anda terus akan dibawa ke blog rancangan ini....jika anda mempunyai sebarang soalan, kemusykilan dan pertanyaan berkaitan dunia ICT anda boleh tinggalkan soalan anda diruangan pendapat atau komen.....ok...soalan untuk minggu ini....
Soalan yang pertama.... Komputer saya sarat dengan file-file milik saya ...jadi saya bercadang untuk mengecilkan file lagu dan file gambar saya...........apakah perisian yang saya patut gunakan?????jawapannya..... Anda boleh menggunakan blaze media pro (www.blazemp.com) untuk mengecilkan fail lagu dan untuk fail gambar pula anda boleh gunakan faststone photo resizer atau pun anda boleh gunakan power toys yang boleh anda perolehi daripada laman web microsoft.....….....itulah jawapannya untuk soalan yang pertama dalam segmen ”Anda Tanya……Kami Jawab”.......untuk soalan ke-2 pula… Apa kesannya jikalau komputer dipenuhi dengan freeware???....ok jawapannya…..... Freeware….tiada masalah…hanya pemacu cakera keras @ harddisk anda akan penuh dengan perisian freeware ini…..dan mungkin juga….saya nak tegas disini…mungkin juga ada freeware yang boleh melambatkan prestasi komputer anda….jadi cadangan saya kalau anda hendak muat turun (download) sesuatu perisian freeware…pastikan ia memenuhi keperluan anda….jika anda tidak perlukan freeware itu lebih baik tak payahlah muat turun freeware tersebut….…….selamat mencuba..
.....itu dia tadi 2 soalan yang telah berjaya dijawab........ingin saya ingatkan.....jika anda ingin mengutarakan soalan anda dalam segmen yang ke-3 ini.....apa yang perlu anda buat ialah layarilah sahaja laman web mutiarafm....di www.mutiarafm.gov.my... Dan pilih ikon blog dj mutiarafm...dan klik pada rancangan infinity@mutiara dan anda akan dibawa terus ke laman blog rancangan ini.....tinggalkan soalan anda diruangan komen atau pendapat........mudah sajakan.......baiklah kita sudah dipenghujung rancangan INFINITY@MUTIARA ini...jangan lupa temujanji kita minggu depan pada waktu yang sama....sabtu jam 10.05 malam.....kita jumpa lagi pada 21 Mac nanti......jangan lupa.........ingat ICT.......ingat Infinity@MUTIARA dan terus berhibur bersama MUTIARAfm.....segalanya untukmu.

1 comment:

Rantong said...

Artikel yg bermaklumat. Thanks for the content.

View Profile: Rantong™