Wednesday, January 7, 2009

Hai...Tahun Baharu 2009...

Hai assalamulaikum.....apa khabar anda pendengar setia mutiarafm.....segalanya....dikesempatan ini kami dari krew produksi Infiniti@MUTIARA ingin mengucapkan selamat tahun baharu 2009 kepada anda pendengar setia MUTIARAfm dan juga rancangan Infiniti@MUTIARA untuk tahun baharu 2009 ini...rancangan Infiniti@MUTIARA masih lagi mengekalkan 3 segmen.....dimana segmen pertama ialah ”Segmen ICT Minggu ini” dimana dalam segmen ini kami akan mengutarakan atau membincangkan mengenai apa yang berlaku dalam dunia ICT ini...samaada maklumat terbaru ICT, dari segi penjagaan komputer, atau amaran awal bagaimana menghalang komputer anda menjadi mangsa malware atau virus yang berbahaya.....manakala untuk segman yang ke-2 pula dikenali sebagai segmen IDT atau info dan tips...dimana dalam segmen ini kami akan berkongsi dengan anda tip-tip yang boleh anda gunakan dalam memudahkan pengendalian komputer dan juga memperkenalkan perisian yang percuma yang boleh anda cuba....dan segmen yang terakhir dalam rancangan Infiniti@MUTIARA ini ialah segmen ”Anda tanya.....Kami Jawab....semuanya soalan berkiatan dunia ICT”....dimana kami cuba menjawab soalan yang dikeutarakan tetapi semua soalan adalah berkaitan dengan dunia ICT....bagaimana hendak mengambil bahagian dalam segmen ini??? Ia adalah mudah sahaja...apa yang perlu anda lakukan ialah layari sahaja laman web MUTIARAfm dengan menaip www.mutiarafm.gov.my dan terus klik pada ikon Blog DJ MUTIARAfm....yang terletak pada sebelah kanan...dan pilih icon Infiniti@MUTIARA bila anda klik pada icon yang dinyatakan itu tadi anda akan terus dibawa ke laman blog rancangan ini...jadi anda tinggalkan soalan anda di ruangan pendapat atau komen....insya Allah kami akan cuba menjawab sebarang soalan, kemusykilan dan pertanyaan anda....itu dia tadi 3 segmen yang terdapat dalam rancangan Infiniti@MUTIARA, selain daripada itu terdapat juga lagu-lagu hiburan buat sajian halwa telinga anda.


Baiklah untuk minggu pertama dalam bulan januari ini....segmen ICT minggu ini akan memperkatakan mengenai........”20 Hos Blog Popular”....Blog, blog, blog...ramai yang bertanyakan perlukah kita memiliki blog atau pentingkah blog dalam hidup kita????...teruskan bersama rancangan infiniti@mutiara....

Mungkin blog tidak sepenting makanan dan wang. Tetapi dalam dunia moden masa kini, jika anda tidak memiliki blog, anda mungkin ketinggalan. Mana tidaknya, blog menawarkan pelbagai kemudahan yang boleh anda dapati secara maya seperti pengiklanan bisnes, ruang simpanan album digital, promosi produk dan barangan atau mungkin diari peribadi yang tiada hadnya.malah terdapat blogger di luar sana yang menjadikan blog satu medan kerjaya untuk mereka mendapatkan pendapatan lumayan cara mudah. Tidak hairanlah wujud istilah seperti ProBlogger iaitu individu yang menjadikan blogging satu kerjaya tetap dan boleh mencapai pendapatan mencecah ribuan ringgit. Antara blog popular masa kini seperti photoblog, sketchblog, vlog, podcasting dan banyak lagi. Ruang mengekspresikan diri pun sudah cukup memuaskan ketika anda blog. Suara anda akan didengari oleh orang ramai menerusi blog anda. Kepada yang pemalu atau sukar bercampur dengan orang ramai, blog sesuai untuk anda. Siapa tahu anda boleh menambah kenalan dari negara luar seperti Amerika, Australia, Afrika atau mana-mana sahajalah dalam peta dunia ini boleh menjadi rakan anda....

Mengikut statistik terkini yang dikeluarkan oleh Technorati, enjin carian internet, terdapat lebih 121 juta blog atau kira-kira 180 ribu blog baru dicipta setiap hari dalam blogsphere(dunia blog). Jika anda tidak mahu ketinggalan, ciptalah blog anda sendiri hari ini. Perkara pertama yang boleh anda buat ialah memilih Hos Blog di talian dan mula mencipta blog dalam beberapa langkah mudah. Berikut merupakan hos-hos blog yang popular di talian pada ketika ini. Kita mulakan dengan Blogger.com – pengguna untuk hos blog ini hampir 9 juta blog...ia percuma dimana anda perlu layari www.blogger.com...itu yang pertama....seterusnya kita ada...WordPress.com dimana penggunanya pada masa ini mencecah 2 juta blog....hos blog yang seterusnya pula ialah...Xanga.com, ia merupakan servis berasaskan web percuma yang menghoskan Weblog, PhotoBlog, VideoBlog (vlog), AudioBlog dan profil rangkaian sosial popular di talian. Ia lebih popular dikalangan remaja dan untuk jurnal peribadi.

Seterusnya kita ada liveJournak yang anda boleh layari di www.livejournal.com , Multiply juga salah satu hos blog yang popular.....blog multiply anda boleh isikan dengan foto, video, teks dan muzik. Ia juga memiliki rangkaian sosial untuk anda berhubung dengan individu lain dalam komuniti. Multiply turut menawarkan Blog Cross-Posting iaitu secara automatik menghantar pos anda di Multiply ke Blog yang lain seperti liveJournal, Blogger dan TypePad. Emel dan MMS pula membolehkan anda blogging dari telefon bimbit anda....ada lagi hos blog untuk anda....anda tahu tentang Windows Live Spaces????hos blog ini telah pun mencecah 29 juta pengguna....sebelum ini ia dikenali sebagai MSN Spaces...nak tahu lebih lanjut mengenai hos blog ini anda boleh layari....home.services.spaces.live.com........ hos blog yang ke-7 pula ialah Fotolog, hos blog ini sesuai ini sesuai untuk anda berkongsi gambar dan juga merakam gambar.....Bina PhotoBlog anda disini. Sesuai dengan namanya, Fotopages direka untuk individu yang mengambil banyak rakaman gambar dan ingin berkongsi bersama dunia. Ia menyokong Moblogging, pos imej, kemasukan teks, penerangan gambar, tajuk pos dan archiving untuk anda mencari pos terdahulu. Anda juga boleh memuatkan pautan ke Fotopages anda atau mendengar komen daripada orang ramai tentang pos anda......hos blog yang seterusnya...kita ada....Flickr , untuk maklumat lanjut anda boleh layari www.flickr.com..... Seterusnya hos blog yang dinamakan sebagai diaryland....nak tahu lebih lanjut mengenainya anda boleh layari...www.diaryland.com , sebenarnya kalau nak ceritakan semua hos blog yang terdapat dalam talian pada ketika ini memanglah banyak.

Salah satunya ialah TypePad, Yahoo! 360 (yahoo three hundred sixty) yang masih lagi dalam peringkat beta, ClearBlog, Open Diary, My Opera, BlogSome, FaceBook, MySpace Blog, TBLog dan Blog Drive...mungkin antara nama hos blog yang kami nyatakan itu anda pernah dengar mengenainya....kami pasti anda pernah mendengar FaceBook, MySpace dan juga My Opera....itulah antara hos blog yang popular yang boleh kami kongsikan dengan anda...jadi apa tunggu lagi anda boleh membina laman blog anda sendiri sekarang...anda boleh pilih yang hos blog yang berkenan dihati.

Minggu lepas kita telah pun memperkatakan mengenai ..menukar format muzik untuk di kongsi”..... untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai segmen IDT ini anda boleh layari laman web MUTIARAfm di www.mutiarafm.gov.my dan klik pada icon blog DJ MUTIARAfm dan pilih rancangan Infiniti@MUTIARA.....dan untuk minggu ini segmen IDT akan memperkatakan mengenai.......”jam dan kalander digital komputer”......

Apabila sibuk menaip atau menyiapkan kerja menggunakan komputer, kadangkala anda terlupa sudah berapa jam masa berlalu. Bahkan anda yang sampai terlupa tarikh pada hari berkenaan. Memanglah anda boleh merujuk jam dan kalender yang tersedia dalam komputer. Namun, sesetengah orang agak keberatan menyemaknya. Kalau boleh, mereka inginkan jam atau kalender yang sentiasa terpampang di atas skrin dan senang dirujuk. Boleh jadi, inilah yang menyebabkan Windows Vista turut dilengkapi gajet yang berupa jam dan kalender digital. Bagaimanapun, anda tidak perlu memiliki atau menaik taraf kepada Windows Vista, jika semata-mata ingin memiliki jam atau kalender. Sudah memadai jika anda mencuba perisian Vista Sidebar 2.3 ini. Perisian percuma ini juga menyokong sisitem operasi Window XP. Selain menawarkan pelbagai gajet yang menyerupai gajet vista, ia juga senang dipasang atau dikendalikan. Jika anda tidak menyukai semua gajet yang tersedia, memadailah jika anda menggunakan jam atau kalendernya. Paling penting, ia adalah perisian percuma.

Sedikit info perisian ini....nama perisian Vista SideBar 2.3 yang dibangunkan oleh Thoosje dan menggunakan 5.07 MB ruangan dalam cekera keras....dan perisian ini adalah percuma....untuk memasangnya anda boleh layari www.thoosje.com. Dan ikut langkah-langkah yang disediakan...anda boleh memilih ”skin” yang disukai....sebaiknya jangan hadkan kepada gajet jam dan kalender sahaja. Sebaliknya anda boleh menguji atau mencuba gajet yang lain. Samada hasilnya seperti yang diharapkan atau sebaliknya, bergantung kepada keupayaan perisian ini. Untuk memudahkan anda, pintasan untuk perisian ini boleh ditempatkan dalam menu ”Start”.

No comments: