Sunday, February 22, 2009

Amalan Pekerja Punca Kehilangan Data


Informasi korporat memainkan peranan penting dalam sesebuah perniagaan namun sering mengalami risiko kehilangan disebabkan oleh sikap dan kecuaian pekerja. Menurut kajian yang dijalankan oleh InsightExpress dan selia oleh Cisco iaitu kajian sekuriti global yang menekankan beberapa risiko dilakukan oleh pekerja yang boleh menyebabkan kehilangan data korporat, mendapati kesalahan tersebut berbeza mengikut tempat dan budaya.
Kajian dijalankan terhadap lebih 2 ribu pekerja dan profesional dalam bidang IT di 10 negara termasuk Australia, China, India, Jepun, Perancis, Jermen, Itali, Brazil, Amerika dan United Kingdom. Kajian turut mengkaji implikasi kehilangan data terhadap bisnes apabila gaya hidup dan persekitaran kerja berubah secara memdadak. Ia sedikit sebanyak berkait rapat dengan penggunaan aplikasi dan peranti oleh pekerja termasuk telefon bimbit, komputer riba, aplikasi Web 2.0 (web two point oo), video dan media sosial lain.
Beberapa penemuan penting yang didapati untuk rantau Asia Pasifik menunjukkan terdapat jurang besar terhadap penggunaan aplikasi dan amalan pekerja yang boleh membawa kepada risiko kehilangan data. Sebagai contoh 72% pekerja di China menggunakan Mesej Segera (IM) untuk kegunaan peribadi di tempat kerja berbanding hanya 4% pekerja Jepun menggunakannya.
Sementara itu, pekerja di China dan India juga mempunyai kecenderung menggunakan aplikasi tidak dibenarkan dan mengubah setting sekuriti tempat kerja berbanding negara lain di rantau ini. Sikap dan amalan-amalan lain yang ditemui dan boleh mengundang kepada risiko kehilangan data adalah seperti berikut:...ada 6 penyebab perkara ini berlaku....

1. Mengubah seting sekuriti komputer – kajian mendapati satu daripada 5 pekerja mengubah seting sekuriti pada peranti di pejabat untuk melepasi polisi IT agar mereka boleh mengakses laman web yang tidak dibenarkan. Ia banyak berlaku di negara China dan India. Manakala pekerja Australia dan Jepun kurang melakukannya.
2. Menggunakan aplikasi tidak dibenarkan – 7 daripada 10 profesional IT menyatakan pekerja mengakses aplikasi dan laman web tidak dibenarkan seperti perisian muat turun muzik, media sosial dan membeli barang di talian telah menyebabkan hampir sebahagian insiden kehilangan data syarikat. Ia banyak berlaku di Amerika Syarikat sebanyak 74% manakala di India pula sebanyak 79%.
3. Akses fasiliti dan rangkaian tidak dibenarkan – tahun lalu sahaja didapati 2 daripada 5 profesional IT berhadapan dengan pekerja yang mengakses bahagian rangkaian dan fasiliti tidak dibenarkan. Ia banyak berlaku di China di mana 2 daripada 3 responden menghadapi isu ini dan kurang berlaku di Jepun dan Jerman. Sebanyak 14% responden mengalami isu ini setiap bulan.
4. Berkongsi informasi sensitif – satu daripada 4 pekerja menyatakan mereka secara lisan berkongsi informasi sensitif syarikat kepada bukan pekerja seperti rakan, keluarga dan orang lain.
5. Berkongsi peranti korporat – kajian mendapati data juga tidak selalunya berada di tangan individu sepatutnya. Sebahagian daripada pekerja berkongsi peranti tempat kerja dengan orang lain tanpa pengawasan.
6. keliru antara kerja dan peribadi – 2 daripada 3 pekerja mengakui menggunakan komputer di tempat kerja untuk kegunaan peribadi seperti muat turun lagu, membeli belah secara talian, perbankan, blogging dan menyertai kumpulan sembang. Sebhagian pula menggunakan e-mel peribadi untuk berhubung dengan pelanggan dan rakan sekerja tetapi Cuma 40% menyatakan ia dibenarkan oleh pihak IT.
Itu dia tadi 6 punca yang boleh menyebabkan kehilangan data....sebenarnya ada beberapa lagi punca dan faktor yang menjurus kepada perkara ini antaranya ialah peranti tidak dilindungi, cara menyimpan log masuk dan kata laluan, kehilangan peranti storan mudah alih dan yang terakhir ialah membenarkan orang luar masuk tanpa dipantau.....itu antara amalan pekerja yang boleh menyebabkan kehilangan data syarikat atau korporat.

SEGMEN 2A – INFINITI@MUTIARA

Minggu lepas kita telah pun memperkatakan mengenai .....”Pintasan Dihujung Jari”..... untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai segmen IDT ini anda boleh layari laman web MUTIARAfm di www.mutiarafm.gov.my dan klik pada icon blog DJ MUTIARAfm dan pilih rancangan Infiniti@MUTIARA.......untuk minggu ini..…anda akan bersama dalam segmen WDI….segmen Warta Dunia IT……yang pertama…

1. Intel Corporation memgumumkan pemproses Intel Core i7, ahli pertama dalam siri pemproses Nahalem yang dikatakan paling sofiskated setakat ini. Ia direka dengan teknologi untuk membantu meningkatkan kecekapan dan memaksimakan hasil data. i7 membolehkan penyuntingan video dilakukan lebih pantas, bermain permainan rumit dan lain-lain aktiviti komputer serta internet sehingga 40% tanpa menambah penggunaan tenaga. Pemproses ini juga dikatakan pemegang rekod dunia 117 untuk ujian ukuran SPEC int base rate 2006 yang mengukuran kecekapan pemprosesan. Teknologi Turbo Boost unik Intel pula memberi pecutan kecekapan untuk memenuhi kehendak kerja penggunaan pengguna sama ada untuk multimedia, permainan atau aplikasi yang lebih rumit. Selain itu, i7 turut menawarkan 2 kali lebih lebar jalur berbanding platform Extreme Intel sebelum ini. Teknologi Hyper Threading Intel pula membenarkan beberapa Thread pengkomputeran dijalan serentak.
2. Samart i-Mobile Public Company Limited, syarikat yang bertapak di Thailand baru-baru ini memperkenalkan 4 telefon multimedia baru yang membolehkan anda menonton siaran televisyen dan menikmati hiburan secara mobile. Antara yang boleh didapati ialah TV Auto, 2 kad SIM, kamera dan audio amplifier untuk muzik.
3. Cisco buka pejabat baru di Malaysia.............Pejabat baru itu direka mengikut prinsip Cisco Connected Workplace yang menggabungkan teknologi dan kemudahan pada satu tempat. Ciri utama pejabat ini ialah Cisco TelePresence yang membolehkan perjumpaan maya diadakan daripada beberapa lokasi secara video dan audio agar urusan dijalankan dengan lebih efekif.
4. Asus baru-baru ini telah memenangi Anugerah Rekaan Terbaik 2008 (G-Mark) untuk 3 produknya dalam kategori peranti komunikasi dan peranti komunikasi untuk kegunaan peribadi. Anugerah Rekaan Terbaik merupakan sistem anugerah dan penilaian rekaan komprehensif Jepun. Sistem ini telah dilaksanakan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri dengan kriteria ketat dikenakan kepada semua penilai rekaan. Sehingga kini 30 ribu produk telah dinilai.


SEGMEN 3 – INFINITI@MUTIARA

Bagi anda yang ingin bersama dalam segmen.....ini anda boleh melayari laman web MUTIARAfm di www.mutiarafm.gov.my dan klik pada ikon blog DJ Mutiarafm...dan pilih Infinity@Mutiara... Klik pada ikon infinity@mutiara dan anda terus akan dibawa ke blog rancangan ini....jika anda mempunyai sebarang soalan, kemusykilan dan pertanyaan berkaitan dunia ICT anda boleh tinggalkan soalan anda diruangan pendapat atau komen.....ok...soalan untuk minggu ini....
Soalan yang pertama.... Saya baru membeli sebuah laptop terpakai...dan saya hadapi beberapa masalah antaranya...tiada skrip mikrosoft internet explorer (IE) di hujung skrin dan apabila melayari internet selalu keluar messenger service mengatakan windows has found critical system error dan perlu muat turun registry cleaner from www.clean32.com.....apakah masalah pada laptop saya ini????
jawapannya..... Adakah anda telah memformat harddisk laptop anda???sebaiknya apabila anda membeli laptop yang terpakai...anda perlu memformat harddisknya ataupun anda boleh memasang atau instal OS nya semula...lebih baik cari OS versi yang terkini itu pun bergantung kepada kemampuan laptop anda. Cadangan saya ialah lebih elok anda reformat balik harddisk laptop anda.
….....itulah jawapannya untuk soalan yang pertama dalam segmen ”Anda Tanya……Kami Jawab”.......untuk soalan ke-2 pula… Laptop saya akan hang apabila saya cuba membuka fail video tidak kira apa jua perisian yang saya gunakan....(WMP - windows media player, realplayer, winamp atau cyberlink power dvd).....apakah ia disebabkan oleh jangkitan virus atau sistem saya yang rosak???....ok jawapannya…...….. Biasanya ini menadakan ada kerosakan pada windows anda dan ia menggangu komposisi video dalam windows.....cuba anda instal semula windows....ataupun cuba anda kemaskini windows anda kepada versi yang terkini....anda boleh layari laman web microsoft untuk mendapatkan maklumat lanjut........selamat mencuba..
.....itu dia tadi 2 soalan yang telah berjaya dijawab...sekali saya ingin ingatkan...jika anda ingin mengutarakan soalan anda dalam segmen yang ke-3 ini.....apa yang perlu anda buat ialah layarilah sahaja laman web mutiarafm....di www.mutiarafm.gov.my... Dan pilih ikon blog dj mutiarafm...dan klik pada rancangan infinity@mutiara dan anda akan dibawa terus ke laman blog rancangan ini.....tinggalkan soalan anda diruangan komen atau pendapat........mudah sajakan.......baiklah kita hampir dipenghujung rancangan INFINITY@MUTIARA ini...jangan lupa temujanji kita minggu depan pada waktu yang sama....sabtu jam 10.05 malam.....kita jumpa lagi pada bulan 28 Februari nanti....

No comments: